Toiletbrættet er klamt – hvad gør du?

Hvad stiller vi op, når vi trængende står over for et ulækkert toiletbræt? Ny undersøgelse kortlægger danskernes toilettaktik reaktion i den tilspidsede situation.

Når man skal, skal man. Men et ulækkert toiletbræt kan lægge en dæmper på lysten til at forrette sin nødtørft – også i arbejdstiden. Undersøgelse viser, at 26 procent af danskerne har oplevet et ulækkert toilet på arbejdspladsen enten af og til eller ofte. Og hvad gør man så? Reaktionen på den penible situation spænder vidt.

Mens godt hver tredje – eller 35,6 procent – tørrer brættet af med toiletpapir, vælger 11,2 procent i stedet at dække brættet til med et lag toiletpapir. Og 12,4 procent vasker ligefrem brættet af med sæbe. Mere overraskende er det måske, at 1,4 procent vælger at slå brættet helt op for i stedet at sætte sig til rette på det rå porcelæn. Ingen af reaktionerne er specielt hygiejniske, og de beskytter ikke mod bakterierne, som er efterladt af den forrige toiletgæst.

Bliv ramt af toiletnyset

Toiletter, der anvendes af mange, øger risikoen for infektioner og sygdomme betydeligt, fordi vi udsættes for langt flere og fremmede bakterier. Samtidig er det et fåtal, der slår brættet ned, når de skyller ud, hvilket resulterer i, at omkring en million mikroskopiske dråber af blandt andet urin og afføring hvirvles op i luften.

Lovgivningen kræver, at toiletter på arbejdspladsen er udstyret med toiletpapir og sæbe. Men derudover er resten op til arbejdsgiveren. Ifølge undersøgelsen har kun 6,6 procent af de adspurgte adgang til toiletter med sæderens på deres arbejdsplads, og det bekymrer Initial Hygiejnes danske salgschef Dorte Linder-Steinlein.

”Livet er for kort til ulækre toiletbrætter. Men én ting er, hvordan vi håndterer situationen, når vi møder et ulækkert toilet på vores arbejde. Noget andet er, at toiletsæderne på arbejdspladsen ofte er en decideret bakteriebombe – også selv om det ser rent og fint ud,” advarer Dorte Linder-Steinlein.

Gode råd til god toilethygiejne:

  • Slå brættet ned, inden du trækker ud
  • Ved at bruge toiletsæderens slipper du for ca. 99 procent af bakterierne på brættet
  • Gør hyppigt rent med rengøringsmidler
  • Opbevar ekstra toiletruller i et skab, så de ikke rammes af toiletnyset
  • Vask hænderne grundigt og supplér gerne med håndsprit
  • Bruger mange toilettet, kan toiletsæderens minimere antallet af bakterier

Den taktik bruger danskerne ved ulækkert toiletbræt (flere svar muligt):

Benytter ikke det pågældende toilet: 47,6 %

Tørrer det af med toiletpapir: 35,6 %

Vasker det med sæbe: 12,4 %

Lægger toiletpapir henover: 11,2 %

Skræver henover: 5 %

Slår det op og sidder på porcelænet: 1,4 %

Undersøgelsen, hvor 500 danskere er blevet spurgt, er lavet af Voxmeter for hygiejne-virksomheden Initial Hygiejne i november 2016. For yderligere oplysninger kontakt salgschef Dorte Linder-Steinlein på tlf. 2887 2880 eller mail: dorte.steinlein@rentokil-initial.com